Sneller naar de rechter dankzij lagere griffierechten

Naar de rechter omdat een klant een rekening niet betaalde? U kijkt wel uit. De kosten van zo’n rechtszaak zijn zo hoog dat u zich beter de moeite kunt besparen. Maar daar komt verandering in. De griffierechten gaan omlaag.

Nieuws
Datum: 19-08-2019

Als uw klant een factuur van €520 niet betaalt, kunt u uiteindelijk een rechtszaak aanspannen. Maar de griffierechten bedragen dan €486. Laat maar zitten dan. Dat denkt u op dit moment misschien. Maar uw bezwaar kan wegvallen. Want minister Dekker (Rechtsbescherming) heeft een wetsvoorstel ingediend om het griffierecht te verlagen. Als het voorstel wordt aangenomen, betaalt u voor geldvorderingen van €500 tot €5.000 straks nog maar €306.  Heeft u een eenmanszaak, dan wordt u gezien als particulier. De griffierechten vallen dan met €204 nog lager uit.

Stijging met 35%

De wijzigingen in het griffierecht gelden alleen in civiele zaken in eerste aanleg voor vorderingen met een financieel belang van meer dan €500. Voor vorderingen tot €500 blijven de griffierechten ongewijzigd. En de griffierechten voor vorderingen van €5.000 of meer gaan met 35% flink stijgen. Griffierechten voor andere zaken wijzigen niet.

Hoge juridische kosten

Wanbetaling is maar een van de oorzaken van juridische geschillen waarmee u als ondernemer te maken kunt krijgen. Als u dan juridische bijstand nodig heeft, kunnen de kosten hoog oplopen. Kunt en wilt u die zelf betalen? Of sluit u liever een zakelijk rechtsbijstandverzekering af? Want in dat geval kunt u rekenen op hulp bij allerlei juridische kwesties, bijvoorbeeld met personeel, leveranciers of klanten. Veel verzekeraars bieden ook een incassoservice. Zo kunt u een rechtszaak over wanbetaling voorkomen.

Vraag ons om advies

Een rechtsbijstandverzekering kan afgestemd worden op de behoeften en risico’s van uw bedrijf en is op die manier altijd maatwerk. Wilt u weten wat een rechtsbijstandverzekering voor uw bedrijf kan betekenen? Neem dan contact op met ons kantoor voor informatie en advies.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.