Bedrijfsovername? Denk ook aan het personeel!

07 mei 2021
Bedrijfsovername? Denk ook aan het personeel!

Als je fuseert of een bedrijf overneemt, neem je vaak ook het personeel mee over. Dan is het belangrijk om de risico’s die hiermee samenhangen goed in kaart te brengen, voordat de overgang een feit is. Het uitgangspunt is namelijk dat het overgenomen personeel dezelfde arbeidsvoorwaarden heeft als voorheen. Wij zetten een aantal aandachtpunten op een rijtje:

Zijn er ziektedossiers aanwezig?

Als nieuwe werkgever ben je verantwoordelijk om zieke werknemers door te betalen tijdens de ziekteperiode. Maar bij een volledige overname wordt vaak de verzuimverzekering van het overgenomen bedrijf beëindigd. De nieuwe werkgever moet hierdoor nieuwe verzekeringen afsluiten, maar zieke werknemers kan je niet verzekeren. Het is verstandig om hierover tijdig in onderhandeling te gaan met de verzekeraar, om als nieuwe werkgever toch de oude polis over te kunnen nemen.

Is het over te nemen bedrijf eigenrisicodrager?

Als overnemende bedrijf neem je de schadelast over van de overgenomen onderneming. Als je zelf eigenrisicodrager bent en het overnemende bedrijf is bij het UWV verzekerd, dan moet je uitkeringen en kosten van re-integratie zelf betalen. Het UWV kent namelijk geen uitlooprisico. De wijze waarop beide bedrijven verzekerd zijn, kan op die manier grote financiële gevolgen hebben.

Heeft het over te nemen bedrijf een pensioenregeling?

Als overnemend bedrijf breng je de werknemers onder in je eigen pensioenregeling. Heb je geen pensioenregeling? Dan moet je de pensioenregeling van de oude werkgever voortzetten. Ga ook na of de oude werkgever de premies voor alle opgebouwde pensioenrechten heeft betaald.

Het is dus belangrijk om een aantal zaken duidelijk te hebben voordat je je handtekening onder het overnamecontract zet. Staat er een fusie of bedrijfsovername op de planning en gaat er personeel mee over? Dan is het goed om samen met je adviseur de risico’s in kaart te brengen. Meer weten? Neem contact op met onze collega Astrid Brouwer via astrid@van-loon.nl of vul het contactformulier op deze pagina in.

Meer informatie?